Skip to content

Profile: User Interaction

CONTEXT

De afgelopen jaren is het werkleven steeds stressvoller geworden. Door het spontaan wegvallen van een collega of een last-minute deadline voor een project kan ervoor zorgen dat iemand met nog meer werk wordt opgescheept. Bijna 3 van de 5 mensen hebben negatieve consequenties door stress van werk.

Mijn focus groep voor de RFID scanner en de verbetering is werkende volwassenen met een fulltime baan tussen de 25-65. Bijna iedereen krijgt in zijn carrière te maken. Het is belangrijk dat je zorgt dat die stress niet je leven gaat overnemen en voor negatieve gevolgen gaat zorgen.

Een oorzaak van stress kan het aantal uren wat je werkt zijn. De “normale” werkdag begint vaak om 9, een pauze rond 12 of 13, en dan om 17 is de werkdag klaar. Nu kan het soms voorkomen dat je een keer iets langer doorwerkt om wat af te maken. Dat is geen probleem, zolang je er controle over hebt. Wanneer overwerken een probleem kan worden is wanneer het je persoonlijke leven teveel gaat dwarsliggen.

MAIN QUESTION

Het belangrijkste onderdeel van mijn hoofdvraag is het probleem wat ik wil verhelpen vaststellen en met wat ik dat wil doen. In dit geval is het probleem te lang blijven doorwerken waardoor iemand makkelijker in een burn-out komt. Het product waarmee ik dit wil verhelpen is de RFID scanner en een tijd registratie. Ik weet nog niet waar in mijn product (fysiek/digitaal) de verbetering kan liggen. Misschien is er een compatibel product nodig, maar daar ga ik allemaal achterkomen door mijn onderzoek.

FORMULATED

Hoe kan de RFID scanner het probleem ‘te lang blijven doorwerken en burn-out voorkomen’ verhelpen bij werknemers met een kantoorbaan?

CHOICE OF METHOD

Voor de “choice of method” ben ik naar de website cmdmethods gegaan. Deze website heb ik eerder gebruikt tijdens mijn studie Communicatie en Multimedia Design. Ik heb gekozen om deze website te gebruiken, omdat mijn focus User Interaction is en op de website staan er veel methodes.

Choice of method:interview

De methode die ik ga gebruiken is interview. Dit doe ik, omdat door vragen te stellen ik een goed beeld kan krijgen van iemand met ervaring in het bedrijfsleven.

RESULTS: PRESENTATION

Voor het interview heb ik een vrouw geïnterviewd die al 35 jaar heeft gewerkt in het bedrijfsleven en ervaring heeft met een burn-out. Hieronder staan de vragen en antwoorden.

Wat is de grootste factor voor het krijgen van een burn-out?

Een verstoorde verhouding tussen rust en actie, meestal op diverse situaties van tegelijk van toepassing bv. Een baan die niet bij je past of teveel uren werken, te weinig rust nemen, privé situatie onrustig door bv. Verhuizing of zorg voor je directe omgeving, te weinig ontspanningsmomenten in het leven.

Hoeveel tijd heb je nodig om te herstellen van een werk dag?

Hersteltijd is een aantal uur (minimaal 1.5), dat doe je bijvoorbeeld door naar huis te fietsen, even rustig de krant te lezen, hobby’s uit te voeren. In ieder geval niet doorgaan met je werk als je thuis bent. De tijd die iemand nodig heeft om te herstellen verschilt per persoon. Iemand kan thuis veel huishoudelijke taken hebben, terwijl een ander persoon meteen kan zitten en de krant lezen.

Hoe zou letten op de tijd die je werkt helpen met niet te veel overwerken?

Koffie pauzes inlassen, soms ben je niet in staat om de volledige werkdag te werken, een andere dag lukt het prima om een half uurtje langer door te gaan. Een goede werkgever/leidinggevende weet wat je doet en kijkt naar prestaties en minder naar de gewerkte tijd. Wat als je de kaart vergeet te scannen? Het zou mooi zijn als de kaart aangeeft dat je al een uur op een stoel zit en/of het tijd is om even met je armen te zwaaien, een wandelingetje te maken enz. Als je dit tussendoor kan doen en je werkt toch je uren kom je ook ontspannen thuis.

Hoe belangrijk is de scheiding van werk en privéleven? en hoe draagt dat bij aan een burn-out?

Scheiding van werk en privé is belangrijk. Het belangrijkste is dat je balans goed is en je werk doet wat je goed aan kunt en energie uit haalt. Dat geldt ook voor je privé situatie. Als één van beiden niet in orde is ben je niet blij en heeft dat effect op je gezondheid.

Als je een product had wat de tijd zou bijhouden, heb je dat liever fysiek ergens of digitaal?

Ik houd niet zo van gecontroleerde systemen, maar om RSI en burn out te voorkomen is het fijn als je tips krijgt of punten spaart voor rewards waarmee je een koek kan halen aan de overkant van het kantoor of zo…dan wandel je even. Ik zou voor een vriendelijke systeem-insteek kiezen. De meeste mensen die al langer werken zijn inmiddels al een aantal maal in aanraking geweest met een dergelijk systeem. Met name onder de noemer van de ARBO wet en voorkoming van RSI en stress. Werknemers moeten niet de indruk krijgen dat zij gevolgd worden over het aantal gewerkte uren en wat zij doen (bij AVG verboden! – zelfs in je werktijd heb je enige mate van privacy gelukkig)

RESULTS: ANALYSIS

Er zijn een aantal factoren genoemd die burn out kunnen veroorzaken (een verstoorde verhouding tussen rust en actie, een baan die niet bij je past, teveel uren werken, te weinig rust nemen, privé situatie onrustig, te weinig ontspanning).

Het is voor mijn oplossing relevant welke factoren van een burn out ik kan aanpakken met mijn oplossing. Teveel uren werken past bij mijn hoofdvraag. Ook neem ik de elementen van rust en ontspanning mee in de verbetering.

Herstel tijd verschilt voor elk persoon en gaat ook in op het privéleven van de gebruiker. Om de scheiding tussen werk en privé in stand te houden ga ik niet verder in op de tijd na het werk. Ook omdat dit persoonlijk is en kan verschillen per dag. Een apart product zou daarvoor kunnen worden ontworpen, terwijl ik vooral nu kijk naar het werk leven.

“Soms ben je niet in staat om de volledige werkdag te werken, een andere dag lukt het prima om een half uurtje langer door te gaan.”

Dit is een erg relevante quote voor het onderzoek en de oplossing. Deze quote toont aan dat balans belangrijk is en dat de werknemer niet onnodig langer gaat werken als het niet lukt die dag. Deze quote zal ik zeker laten terugkomen in een bepaalde vorm in de uiteindelijke oplossing.

De bedoeling van mijn product is niet dat werknemers gevolgd worden door hun managers en werkgevers. Het idee van een vriendelijk insteek systeem past bij het product, de gebruiker moet het gevoel krijgen dat zij nog controle hebben over hun dag en niet gedwongen worden om geforceerd actie te ondernemen. Het moet eerder overkomen als een suggestie. Het idee van rewards is ook interessant en zeker iets wat de gebruiker kan motiveren om een rondje te lopen.

CONCLUSION

De conclusie uit het interview is dat de werknemer een manier moet hebben om meer aandacht te geven aan op werk rust te nemen en niet het idee krijgen dat ze langer moeten werken op dagen dat het niet lukt.

Een product wat de aandacht legt op de mogelijkheden en de grenzen van de werknemer, zonder hen te dwingen tot een activiteit.

CONCLUSION: RECOMMENDATIONS

Als eerste laat ik de nieuwe versie zien van de RFID scanner.

Nieuwe RFID scanner

Nieuwe RFID scanner

Nieuwe RFID scanner

Nieuwe RFID scanner

Het idee is dat de werknemer zijn eigen RFID scanner bij zich heeft en met de pas van het bedrijf scant wanneer zij beginnen met werken. De nieuwe RFID heeft een LED-scherm waarop berichten verschijnen. De werknemer moet eerst hun pas scannen om in te loggen, daarna verschijnen er door de dag heen berichten.

Deze berichten zijn suggesties voor de werknemer tijdens de werkdag om meer in beweging te blijven en mindfull te blijven van hun mentale en lichamelijke gezondheid. Een kop koffie halen kan net de kleine break zijn die iemand nodig heeft op een stressvolle dag. Zoals in het interview werd gezegd, het is belangrijk om pauzes te nemen en aan je eigen mogelijkheden te blijven denken. Het idee is ook dat niet alleen de tijd maar ook het humeur van de werknemer worden bijgehouden en alleen worden terug gekoppel aan de werknemer zelf. Dit is om de privacy van de werknemer te beschermen en te zorgen dat er niet teveel gelet wordt op tijd.

Hoe het werkt

Nieuwe RFID scanner Nadat het apparaat aan is gezet komt de vraag om de pas te scannen om in te loggen.

Nieuwe RFID scanner Als de werknemer is ingelogd komt hun naam te staan met een welkoms bericht.

Nieuwe RFID scanner Nieuwe RFID scanner Door de dag heen komen er suggesties voor activiteiten binnen op het scherm. het is de bedoeling dat elke 2.5 uur er een melding komt. Het product moet de werknemer niet teveel storen tijdens de werkdag.

Nieuwe RFID scanner Er komen ook tips binnen die de werknemer kan lezen om meer na te denken over hun manier van werken op de dag.

Nieuwe RFID scanner Wanneer de werknemer hun pas weer scant om uit te loggen voor de dag komt dit scherm. Hier kan de werknemer invullen hoe hun dag was. Daarna kan het apparaat weer uit. Deze vraag is bedoelt om de werkdag mee te eindigen en de start van de hersteltijd aan te kondigen.

Nieuwe RFID scanner Aan het einde van de week krijgt de werknemer een overzicht te zien van hoe hun afgelopen week was. Dit is bedoelt om te laten zien hoe hun week was en of er iets anders kan volgende week. Mogelijk heeft de werknemer te lang gewerkt op dinsdag waardoor woensdag wat minder ging.


Last update: November 6, 2022